Τι είναι το παλμικό οξύμετρο;

Το παλμικό οξύμετρο είναι μία συσκευή μικρού μεγέθους που τοποθετείται με ευκολία στο δάχτυλό μας για να μετρήσουμε τα επίπεδα κορεσμού του οξυγόνου μας στο αίμα. Η μέτρηση είναι εντελώς ανώδυνη. Τα περισσότερα παλμικά οξύμετρα τοποθετούνται στο δάχτυλο και μετρούν όχι μόνο τον κορεσμό του οξυγόνου, αλλά και τον καρδιακό ρυθμό. Η συσκευή διαθέτει αισθητήρα που εκτελεί ακριβείς μετρήσεις. 


Τι είναι ο κορεσμός οξυγόνου στο αίμα;

Ο κορεσμός οξυγόνου ή SpO2 αναφέρεται στο επίπεδο οξυγόνου στο αίμα σας. Εκφράζεται ως ποσοστό. Ένα ποσοστό μεταξύ 95% και 100% θεωρείται φυσιολογικό επίπεδο οξυγόνου. Τα αποτελέσματα μεταξύ 90% και 95% θα πρέπει να παρακολουθούνται. Ένα επίπεδο οξυγόνου κάτω του 90% θεωρείται χαμηλό. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό.


Πως χρησιμοποιούμε ένα παλμικό οξύμετρο;

Ένα παλμικό οξύμετρο είναι εύκολο στη χρήση και επομένως χρησιμοποιείται συχνά σε νοσοκομεία ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης. Η οικιακή χρήση έχει γίνει όλο και πιο σημαντική από την έναρξη της πανδημίας COVID-19. Αφού ανοίξετε τη συσκευή, βάλτε το δάχτυλό σας μέσα στη συσκευή (συνιστάται να είναι το μεσαίο δάχτυλο του δεξιού χεριού). Ο ανιχνευτής της συσκευής θα εκπέμπει ακτίνες δύο μηκών κύματος, οι οποίες τροφοδοτούνται πίσω στην οθόνη του παλμικού οξύμετρου μέσω της τεχνικής αρχής. Αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου 5-10 δευτερόλεπτα μέχρι να σταθεροποιηθεί η ένδειξη και στη συνέχεια να διαβαστεί.
Συμβουλή: Τρίψτε τα χέρια σας πριν μετρήσετε το επίπεδο οξυγόνου σας, ειδικά αν έχετε κρύα χέρια. Βάζετε πάντα το δάχτυλό σας αρκετά βαθιά στο παλμικό οξύμετρο ώστε να μπορεί να ανιχνεύσει σωστά.


Πως λειτουργεί ένα παλμικό οξύμετρο;

Τα παλμικά οξύμετρα λειτουργούν ρίχνοντας ένα φως στο άκρο του δακτύλου στο πάνω μέρος της συσκευής για να κοιτάξουν την αιμοσφαιρίνη, την πρωτεΐνη που περιέχεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρει οξυγόνο από τους εισπνεόμενους πνεύμονες σε διάφορα μέρη του σώματος. Εάν η αιμοσφαιρίνη σας είναι περισσότερο οξυγονωμένη, απορροφά περισσότερο υπέρυθρο φως από το παλμικό οξύμετρο και αντίστροφα, απορροφά λιγότερο υπέρυθρο φως, επιτρέποντας τον υπολογισμό του κορεσμού του οξυγόνου του αίματος.


Πως διαβάζεις το παλμικό οξύμετρο;

Το παλμικό οξύμετρο με το που το τοποθετήσετε στο δάχτυλό σας θέλει 5-10 δευτερόλεπτα για να σας δείξει τον κορεσμό σας. Για παράδειγμα αν δείτε 99%, σημαίνει ότι είστε σε φυσιολογικά επίπεδα. Ο κανονικός κορεσμός οξυγόνου του αίματος είναι 95% με 99%.  Εάν οι μετρήσεις σας είναι κάτω από το 95% και πέφτουν τότε πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μην έχουμε καλό κορεσμό, γιατί μπορεί να επηρεαζόμαστε από κάποιες καταστάσεις. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να οφείλονται στην ανεπαρκή ροή αίματος, φωτεινότητα της πηγής φωτός του περιβάλλοντος, χρήση μετά την άσκηση, φάρμακα για την αραίωση του αίματος, τεχνητά νύχια, βερνίκι νυχιών, και άλλα αξεσουάρ για τα δάκτυλα. Επίσης η κατάσταση της υγείας μας αλλα και η ηλικία μας μπορεί να παίξουν ρόλο στην μέτρηση του κορεσμού μας.


Συνοψίζοντας

Ενώ ορισμένοι μπορεί να βλέπουν το παλμικό οξύμετρο ως μια συσκευή που απλώς μετρά τον κορεσμό του οξυγόνου του αίματος και τον ρυθμό παλμών, εξυπηρετεί έναν πολύ πιο σημαντικό ρόλο στις πρώτες βοήθειες και στον θεραπευτικό κόσμο.  Δεδομένης της ικανότητάς του να προσδιορίζει μη επεμβατικά τη σοβαρότητα του αναπνευστικού στρες, η παλμική οξυμετρία χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του πέμπτου ζωτικού σημείου της συνολικής υγείας του ασθενούς.  Αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούνται συχνά σε ιατρικά περιβάλλοντα, ειδικά σε εκείνα που σχετίζονται με καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Συσκευές όπως το πιεσόμετρο και το οξύμετρο καλό είναι να υπάρχουν στο σπίτι μας για να μπορέσουμε να έχουμε μια πρώτη αξιολόγηση της καταστάσεις υγείας σε κάποιον ασθενή, ηλικιωμένο, παιδί η ακόμα και σε εμάς τους ίδιους.