Τώρα που πλησιάζουμε στην άνοιξη τα πόδια μας είναι πιο εκτεθειμένα στον ήλιο οπότε θα πρέπει να προσέξουμε την εμφάνισή τους.

Τον χειμώνα όμως που φοράμε παπούτσια με κάλτσες και δεν είναι εκτεθειμένα στον ήλιο, δημιουργούνται κάποια προβλήματα. Πρέπει να φροντίσουμε τα πόδια μας να είναι πιο υγιείς. Οι σκασμένες φτέρνες είναι μια σημαντική φροντίδα που πρέπει να λάβουμε υπόψη.

Το σώμα του δέρματος είναι διαφορετικό σε ορισμένα σημεία, και στην περίπτωση της φτέρνας το δέρμα σε εκείνο το σημείο να είναι πιο παχύ. Για παράδειγμα η φτέρνα θα μπορούσε να γίνει πενήντα φορές παχύτερη απο το πρόσωπό μας. Επίσης αυτό το σημείο του δέρματος δεν είναι λιπαρό με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να μην είναι ενυδατωμένο.

Τα αίτια των σκασμένων φτερνών οφείλονται στο σκληρό και ξηρό δέρμα. Εξαιτίας αυτού, εμφανίζονται κάθετες ρωγμές και μπορεί ακόμη και να αιμορραγούν σε ακραίες περιπτώσεις. Εάν αυτό το πρόβλημα προκύψει στην ακραία κατάσταση στην οποία προκαλείται πόνος και αιμορραγία, συνιστάται να επισκεφθείτε τον γιατρό. Ο γιατρός θα σας πει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για την ενυδάτωση και την ελαστικότητα του δέρματός σας.


Μερικά από τα αίτια των σκασμένων φτερνών είναι:

1. Έλλειψη ενυδάτωσης: Ξεχνάμε να φροντίσουμε το δέρμα των ποδιών καθώς και το υπόλοιπο δέρμα μας με αποτέλεσμα να αφυδατώνεται.

2. Ορισμένες ασθένειες: Ο διαβήτης ή αιμοκάθαρση ή ακτινοθεραπεία μπορούν να διευκολύνουν την αφυδάτωση του δέρματος ειδικά στα πόδια.

3. Χρησιμοποιείται λανθασμένα υποδήματα: Πρέπει να χρησιμοποιείται φαρδιά παπούτσια και όχι στενά με απορρόφηση κραδασμών και χωρίς ψηλά τακούνια για να αποφύγετε τις πιέσεις και την υπερβολική ξηρότητα.

4. Ισορροπημένη διατροφή: Είναι καλό να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή για να έχετε ένα ενυδατωμένο και ελαστικό δέρμα. Επίσης το υπερβολικό βάρος μπορεί να κάνει την φτέρνα να υποφέρει από πίεση και ξηρότητα.

5. Πηγαίνοντας ξυπόλητος: Το να περπατάς ξυπόλητος προκαλεί μεγαλύτερη τριβή με την επιφάνεια στήριξης προκαλώντας ξηρότητα.

6. Χλώριο και αλάτι: Τα θαλάσσια μπάνια ή το μπάνιο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε ντους μετά από τέτοιου είδος μπάνια για να αφαιρέσουμε το χλώριο και το αλάτι.

7. Ο καπνός ξηραίνει το δέρμα: Η νικοτίνη μειώνει τη ροή του αίματος και προκαλεί έλλειψη θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου.

8. Πιες λίγο νερό: Η βασική μορφή για να είστε ενυδατωμένοι είναι να πίνετε μεταξύ 1,5 με 2 λίτρα την ημέρα. Αν δεν πίνουμε νερό αρκετό είναι εύκολο να αφυδατωθεί το δέρμα μας.


Θεραπεία σκασμένων φτερνών:

Οι σκασμένες φτέρνες είναι αντιαισθητικές και μπορεί να προκαλέσουν άλλες σημαντικές δυσκολίες όπως πόνο. Στη συνέχεια προτείνουμε μερικές θεραπείες.

1. Επισκεφθείτε μια γιατρό ποδολογίας: Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν ειδικό εάν ή ξηρότητα της φτέρνας προκαλεί πόνο ή αιμορραγία. Οι βαθιές ρωγμές μπορεί να είναι μια πόρτα μικροοργανισμού που προκαλεί μολύνσεις. Η γιατρός θα σας πει την πιο κατάλληλη θεραπεία.

2. Θεραπεία ενυδάτωσης: Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ενυδατική κρέμα για μεγάλο χρονικό διάστημα και το πρόβλημα είναι είναι εμφανές, μια θεραπεία ενυδάτωσης θα μπορούσε να είναι η τέλεια λύση για εσας. Βάλτε μια συγκεκριμένη κρέμα στην περιοχή, όπως η κρέμα DermaFeet, και καλύψτε την με μια πλαστική μεμβράνη όλη τη νύχτα για να είναι αποτελεσματική.

3. Πίνετε νερό και να έχετε μία υγιεινή διατροφή: Όπως αναφέραμε προηγουμένως, το να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή και να πίνετε 2 λίτρα νερό καθημερινά είναι απαραίτητο για να έχετε ένα ενυδατωμένο και ελαστικό δέρμα.

4. Ενυδατώστε το πόδι σας καθημερινά: Είναι απαραίτητο να φροντίζουμε το δέρμα μας, συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας του δέρματος των ποδιών. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια συγκεκριμένη κρέμα ποδιών, με κύριο συστατικό την ουρία, καθώς αυτό το συστατικό βοηθά στην

πρόληψη της απώλειας νερού. Η κρέμα ποδολογίας Urea 20% θα είναι ο μεγάλος σας σύμμαχος για να διατηρήσετε τα πόδια σας ενυδατωμένα. Συνιστάται να βάζετε την κρέμα το βράδυ.


Η σωστή θεραπεία για τις σκασμένες φτέρνες είναι η πρόληψη. Όσο περισσότερο φροντίζουμε τα πόδια μας

δεν θα έχουμε σκασμένες φτέρνες!