Τι είναι οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης;

Oι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης  είναι μια συγκεκριμένη πλέξη κάλτσας που βοηθά τα κουρασμένα ή τα ταλαιπωρημένα πόδια μας. Σε αντίθεση με της κανονικές κάλτσες που φοράμε στην καθημερινότητα μας οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης συνιστώνται είτε για πρόληψη, είτε για θεραπεία, είτε για ανακούφιση, είτε για τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος ή και μετά από κάποιο χειρουργείο.

Οι κάλτσες συμπίεσης όπως υποδηλώνει το όνομα τους, είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να παρέχουν την απαιτούμενη πίεση στον αστράγαλο και τα πόδια μας. Οι κάλτσες συμπίεσης έχουν άνετη εφαρμογή και βοηθούν στην ρύθμιση της κυκλοφορίας του αίματος μεταξύ των ποδιών σας. 

Βασικά χαρακτηριστικά για της κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης είναι:

  • Το στήριγμα της καμάρας που μειώνει την κούραση των ποδιών.

  • Η ήπια συμπίεση για πρησμένα πόδια.

  • Αντικραδασμική προστασία στη φτέρνα και τα δάκτυλα για επιπλέον άνεση.

  • Απομάκρυνσης της υγρασίας και αντιμικροβιακό φινίρισμα για να διατηρούν τα πόδια φρέσκα και στεγνά. 

Επίσης οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης έχουν διαφορετικά επίπεδα συμπίεσης. Για παράδειγμα κάποιες κάλτσες έχουν πολύ υψηλή συμπίεση στον αστράγαλο και σταδιακά μειώνεται προς την κορυφή της γάμπας. Τέτοιες κάλτσες έχουν σχεδιαστεί για κινητικότητα. Όταν το μήκος της κάλτσας τελειώνει κάτω από το γόνατο, βοηθούν στη μείωση του πρηξίματος του κάτω ποδιού. Όταν όμως εκτείνονται μέχρι τον μηρό ή τη μέση, βοηθούν στον περιορισμό της ορθοστατικής υπόστασης. Αν πάλι υπάρχουν σοβαρές ιατρικές παθήσεις (όπως η φλεβική θρόμβωση) τότε χρειαζόμαστε την χρήση των αντιεμβολιακών καλτσών. Αυτές συνιστώνται ιδιαίτερα μετά από κάποια επέμβαση, διότι οι κινήσεις μας είναι πολύ περιορισμένες και υπάρχει πιθανότητα πήξης του αίματος στα πόδια. Οι αντιεμβολιακές κάλτσες εμποδίζουν αυτό να συμβεί και επιτρέπουν την σωστή ροή του αίματος.

 

Λίγα λόγια και για της διαβητικές κάλτσες

Τι είναι ή διαβητικές κάλτσες;

Oι διαβητικές κάλτσες έχουν σχεδιαστεί για άνεση και παρέχουν ανακούφιση στα πόδια. Είναι συνήθως χαλαρές στην φύση τους και δίνουν αρκετό χώρο στην κίνηση των ποδιών σας. Είναι επίσης σχεδιασμένες για την απομάκρυνση της υγρασίας απο τα πόδια σας για να τα διατηρούν στεγνά και απαλλαγμένα από μολύνσεις του δέρματος. Επίσης οι διαβητικές κάλτσες είναι κατάλληλες για ανθρώπους που πάσχουν απο σακχαρώδη διαβήτη.

Βασικά χαρακτηριστικά για της διαβητικές κάλτσες είναι:

  • Μαλακό μη δεσμευτικό τοπ που προσαρμόζεται απαλά στα πόδια σας και δεν περιορίζει την κυκλοφορία.

  • Η ραφή των δακτύλων είναι άνετη και δεν ερεθίζει το ευαίσθητο δέρμα.

  • Με μαξιλαράκι στο κάτω μέρος για την προστασία των ποδιών.

  • Για τους διαβητικούς στην φτέρνα υπάρχει έξτρα επένδυση για την αποφυγή τραυματισμού.

Οι διαβητικές κάλτσες δεν είναι ακριβώς μια απλή κάλτσα αλλά είναι περισσότερο ιατρική σύσταση. Είναι χρήσιμη για ανθρώπους που θέλουν να ανακουφιστούν από τον πόνο και να βελτιώσουν την υγεία τους.

Ποιος χρειάζεται τελικά να χρησιμοποιεί αυτές της κάλτσες;

Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ηλικιωμένους, έγκυες γυναίκες, ασθενείς μετά από κάποιο χειρουργείο, αθλητές, νοσοκόμες, οι εργαζόμενους που θέλουν να είναι ξεκούραστα και όχι ταλαιπωρημένα τα πόδια τους.

Οι κάλτσες μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τον πόνο και το πρήξιμο στα πόδια σας. Είτε πάσχετε από μία ιατρική πάθηση, είτε γιατί χρειάζεστε να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος σας. Αυτές οι κάλτσες μπορούν να σας φανούν χρήσιμες.