Οι καθετήρες Foley είναι λεπτοί, αποστειρωμένοι σωλήνες σιλικόνης που εισάγονται στην ουροδόχο κύστη για την αποστράγγιση των ούρων. Συγκρατούνται στη θέση τους με ένα μπαλόνι στο άκρο, το οποίο είναι γεμάτο με αποστειρωμένο νερό για να αποτρέψει τον καθετήρα από το να αφαιρεθεί από την ουροδόχο κύστη. Τα ούρα αποχετεύονται διαμέσου του σωλήνα του καθετήρα σε ουροσυλλέκτες.  Η διαδικασία για την εισαγωγή ενός καθετήρα  ονομάζεται καθετηριασμός.

Τι είναι ο ουροποιητικός καθετήρας;

Ο ουροποιητικός καθετήρας  είναι ένας κοίλος, ημι-εύκαμπτος σωλήνας που χρησιμοποιείται για την παροχέτευση της ουροδόχου κύστης και τη συλλογή ούρων σε μια σακούλα.  Ο σωλήνας του καθετήρα είναι κατασκευασμένος από πλαστικό, λατέξ (καουτσούκ), σιλικόνη και άλλα υλικά. Συνήθως εισάγεται από πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σε νοσοκομείο ή κλινικό περιβάλλον. Ανάλογα με τον τύπο του καθετήρα και τον λόγο χρήσης του, ένας ουροποιητικός καθετήρας μπορεί να παραμείνει στη θέση του για μικρό χρονικό διάστημα (λεπτά ή ώρες), αρκετές ημέρες ή μακροχρόνια.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός μόνιμου ουροποιητικού καθετήρα και ενός διαλείποντος καθετήρα;

Οι εγκατεστημένοι καθετήρες  αφήνονται στη θέση τους στην ουροδόχο κύστη βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Έχουν ένα μικρό φουσκωμένο μπαλόνι όπου ξεκινά η ουρήθρα και ο καθετήρας εξέρχεται για να μην γλιστρήσουν έξω. Υπάρχουν βαλβίδες σε άδειους μόνιμους καθετήρες. Οι βαλβίδες μπορούν να ανοίξουν για να επιτραπεί η ροή των ούρων σε έναν σάκο  συλλογής. Ορισμένοι σάκοι αποχέτευσης που συνδέονται με μόνιμους καθετήρες είναι σάκοι ποδιών που έχουν σχεδιαστεί για να φοριούνται κάτω από τα ρούχα, επιτρέποντάς σας να ζήσετε μια σχετικά φυσιολογική ζωή. 

Οι διαλείποντες καθετήρες εισάγονται προσωρινά για την παροχέτευση της κύστης και στη συνέχεια αφαιρούνται. Ένας διαλείποντος καθετήρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτοκαθετηριασμό στο σπίτι όταν χρειάζεστε περιστασιακή παροχέτευση ούρων ή εάν δεν θέλετε να φοράτε σακούλα αποστράγγισης. 

Επιπλέον, οι άνδρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν καθετήρα προφυλακτικού. Κανένας σωλήνας δεν εισάγεται στην ουρήθρα. Ένα μανίκι σαν προφυλακτικό τοποθετείται πάνω από το πέος, το οποίο συλλέγει τα ούρα. Συνδέεται με ένα σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα σε έναν σάκο αποστράγγισης. Οι καθετήρες προφυλακτικών πρέπει να αλλάζουν καθημερινά.

Γιατί κάποιος θα χρειαζόταν έναν καθετήρα Foley;

Ο κύριος σκοπός ενός καθετήρα  Foley είναι να αποστραγγίσει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη. Κάποιος μπορεί να χρειαστεί έναν καθετήρα Foley εάν ​​έχει απόφραξη που εμποδίζει την κανονική ροή ούρων. Άλλοι λόγοι περιλαμβάνουν νευρική βλάβη, μυϊκή αδυναμία ή ιατρικές καταστάσεις όπου τα ούρα σταματούν να ρέουν κανονικά. 

Πόσο καιρό μπορεί να παραμείνει ένας καθετήρας Foley;

Ο καθετήρας  Foley είναι ένας μακροχρόνιος καθετήρας ούρων (μόνιμος καθετήρας). Ωστόσο, οι περισσότεροι καθετήρες πρέπει να αφαιρούνται και να αντικαθίστανται τουλάχιστον κάθε μήνα δηλαδή στης 30 ημέρες από την τοποθέτησή τους. Οι μόνιμοι καθετήρες ούρων συνήθως αντικαθίστανται από γιατρό ή νοσοκόμα, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι δυνατό για εσάς ή τον φροντιστή σας να μάθετε πώς να τοποθετείτε και να αφαιρείτε καθετήρες Foley.

Είναι επώδυνος ο καθετήρας Foley;

Η εισαγωγή και η αφαίρεση οποιουδήποτε καθετήρα μπορεί να προκαλέσει κάποια μικρή ενόχληση. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης χρησιμοποιούν αναισθητικό τζελ για να μειώσουν την ενόχληση. Κάποια δυσφορία μπορεί να επιμείνει εάν ο καθετήρας παραμείνει στη θέση του. Ωστόσο, η πλειονότητα των ασθενών με μακροχρόνιο καθετήρα τον συνηθίζει και δεν πονάει. Πολλοί άνθρωποι προτιμούν έναν μόνιμο καθετήρα λόγω της ευκολίας που προσφέρει (αποφεύγοντας τις επαναλαμβανόμενες εισαγωγές και αφαιρέσεις που είναι απαραίτητες με διαλείποντες καθετήρες). Ωστόσο, οι μόνιμοι καθετήρες συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο προβλημάτων όπως λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Πώς να φροντίσετε έναν καθετήρα Foley;


  • Ελέγχετε καθημερινά για να βεβαιωθείτε ότι το Foley έχει τοποθετηθεί πλήρως με τη σωστή τοποθέτηση. 
    • Καθαρίζετε το άνοιγμα του ουροποιητικού κάθε μέρα με σαπούνι και νερό.
    • Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν και μετά το χειρισμό του καθετήρα, της σακούλας αποστράγγισης ή του δοχείου που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της παραγωγής ούρων.
    • Καθαρίστε την περιοχή των γεννητικών οργάνων μετά από κένωση για να αποφύγετε τη μόλυνση.
    • Αδειάζετε τη σακούλα για τα πόδια κάθε 2-3 ώρες. Μια μεγαλύτερη νυχτερινή τσάντα μπορεί να χρειάζεται να αδειάζετε μόνο κάθε 8 ώρες. 
    • Πίνετε αρκετά υγρά ενώ ο καθετήρας είναι στη θέση του για να μειώσετε τον κίνδυνο λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος. Ο πάροχός σας θα σας πει πόση πρόσληψη υγρών πρέπει να στοχεύετε για κάθε μέρα.