Όταν τα μωράκια σας αρχίζουν να βγάζουν τα πρώτα τους δοντάκια ενστικτωδώς αναζητούν κάτι να μασήσουν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πίεση βοηθά στην ανακούφιση του πόνου των νέων δοντιών που διαπερνούν τη γραμμή των ούλων. Το μωρό σας πρόκειται να αναζητήσει τρόπους για να καταπραΰνει τα ούλα του που πονάνε και δίνοντάς του κάτι ικανοποιητικό (και ασφαλές) για να ροκανίσει μπορεί πραγματικά να βοηθήσει. Και αυτό περιλαμβάνει τα παιχνίδια οδοντοφυΐας.

Παρέχοντάς τους ένα παιχνίδι οδοντοφυΐας, δίνετε στο μωρό σας μια ασφαλή εναλλακτική λύση. 

Το βασικό εργαλείο ανακούφισης λοιπόν, είναι τα μασητικά παιχνίδια. Ειδικά λαστιχένια αντικείμενα κατάλληλα για τη στοματική κοιλότητα των μωρών BPA free. Πολλοί δεν τα συνιστούν καθώς δεν είναι εύκολο να τα δεχθούν τα μωράκια, ειδικά εκείνα που θηλάζουν και δε χρησιμοποιούν πιπίλα και συνήθως χρειάζεται να δοκιμάσετε τουλάχιστον 10 για να καταφέρετε το μωρό σας να δεχτεί τουλάχιστον το ένα από αυτά. Το πρόβλημα είναι ότι κοστίζουν για να αγοράσετε 10 διαφορετικά και να αρχίσετε τις δοκιμές, ενδέχεται όμως να σας έχουν κάνει δώρο τέτοιου είδους παιχνιδάκια και λόγω του ότι το μωρό σας ήταν πολύ μικρό όταν σας τα έφεραν, να τα έχετε καταχωνιάσει κάπου, κάτι που έκανα εγώ, και στην προσπάθειά μου να βρω κάτι να καθησυχάσω το μωρό μου άρχισα να ανακαλύπτω τα καλά κρυμμένα μασητικά που είχα λάβει ως δώρο τις πρώτες μέρες της ζωής του. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι όντως δεν έχετε στο σπίτι μασητικά καταχωνιασμένα πριν πάτε να αγοράσετε. 

Μικρές οδηγίες για την κατάλληλη επιλογή μασητικού:

Βάσει την ηλικία του μωρού επιλέξτε το καταλληλότερο γι’αυτό. Θέλω να πω πως αν το μωράκι σας είναι τριών μηνών είναι μικρούλη και ενδεχομένως να μην μπορεί να πιάσει καλά, πόσο μάλλον να το σηκώσει και πολύ περισσότερο να το κατευθύνει στο στόμα του. Προτιμήστε κάτι μικρό, λεπτό και ελαφρύ. Εταιρίες όπως η Nuk η Kikka boο η Chicco η Lorelli έχουν τέτοια παιχνιδάκια που μπορείτε να διαλέξετε το κατάλληλο για το μωράκι σας. Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές από την ηλικία το χρώμα το σχέδιο το βάρος και αν είναι μαλακό η σκληρό. 
Προσοχή η χρήση των μασητικών γίνεται πάντα υπό την επίβλεψή σας, αφού πρώτα έχετε σαπουνίσει και αποστειρώσει (όσα αποστειρώνονται) καθώς επίσης και ελέγξει το μασητικό πριν το δώσετε στο μωρό σας. Μιας και έθιξα το θέμα της αποστείρωσης να σας πω ότι τα περισσότερα από αυτά δεν αποστειρώνονται. Θεωρητικά οτιδήποτε μπαίνει στο στόμα του μωρού έως έξι μηνών πρέπει να είναι αποστειρωμένο. Όμως από τη στιγμή που το μωρό βάζει το χέρι του στο στόμα δεν υφίσταται αποστείρωση. Βέβαια δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός καθώς υπάρχουν κάποια παιχνίδια όπως της Chicco που αποστειρώνονται. 

Λύσεις υπάρχουν! Σε συνεννόηση λοιπόν με το γιατρό σας όσον αφορά την αποστείρωση, είστε έτοιμοι να επιλέξετε το καταλληλότερο μασητικό για το μικρό σας αγγελούδι.