Πως βοηθάμε τους ηλικιωμένους να ξεπεράσουν το φόβο τους μετά από μια πτώση χρησιμοποιώντας κάποιο βοήθημα βάδισης;

Έχει γίνει γνωστό ότι οι πτώσεις είναι μία από τις κύριες αιτίες τραυματισμών και θανάτου σε ηλικιωμένους. Πώς βοηθάν όμως τα βοηθήματα βάδισης στο να μειώσουνε η ακόμα και να ξεπεράσουνε τον φόβο τους οι ηλικιωμένοι.

Μία πτώση μπορεί να οφείλεται στο γεγονός οτι ένας ηλικιωμένος ένιωσε αδυναμία, ζάλη, διαταραχή ισορροπίας, κακή όραση και μειωμένη κινητικότητα.

Αυτές οι πτώσεις συχνά οδηγούν σε τραυματισμούς όπως κατάγματα, μώλωπες, διαστρέμματα και καταπονήσεις. Αυτοί οι τραυματισμοί μπορεί να προκαλέσουν πόνο, μυϊκή ατροφία, αποπροσανατολισμό και μόνιμη αναπηρία. Οι πτώσεις μπορούν να προληφθούν με κάποιο κατάλληλο βοήθημα βάδισης. Τα βοηθήματα βάδισης βοηθούν τους ηλικιωμένους να παραμείνουν ασφαλείς στο σπίτι τους και να μειώσουν τον κίνδυνο απο μία πτώση που θα τους προκαλέση κάποιον τραυματισμό. 

Τα βοηθήματα αυτά απαρτίζονται από περιπατητήρες, rollator, βακτήρες μασχάλης, βακτήρες αγκώνος, χαλάκια με βεντούζες, λαβές, διάφορα μπαστούνια και ανάβαθρα κλίνης. Τέτοια βοηθήματα παρέχουν ασφάλεια σε ηλικιωμένους πριν απο κάποια πτώση η και μετά απο πτώση για να μειωθεί ο φόβος. Για παράδειγμα ενα χαλάκι με βεντούζες μπορεί να τοποθετηθεί στο μπάνιο για να μην γλιστρήσει και πέσει ο ηλικιωμένος. Κάποια λαβή μπορεί να τοποθετηθεί στο κρεβάτι για να αποφύγουμε καποια πτώση. Επίσης ένας περιπατητήρας βοηθάει στη βάδιση του ηλικιωμένου. 

Η καλύτερη ασφάλεια για έναν ηλικιωμένο είναι η πρόληψη. Υπάρχουν πολλοί τρόποι πρόληψης με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιον ηλικιωμένο να αποφύγει μία πτώση : 

1. Παρέχετε επαρκή φωτισμό στο σπίτι και την ημέρα αλλα και την νύχτα. Η έλλειψη φωτός δυσκολέυει τους ηλικιωμένους να δουν τα εμπόδια μέσα στον χώρο τους.

2. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν χαλαρά χαλιά – πατάκια μέσα στο σπίτι. Τα χαλαρά χαλιά – πατάκια μπορούν να παρασύρουν τους ηλικιωμένους και να να πέσουν στο πάτωμα.

3. Τοποθετήστε ράβδους λαβής όπου χρειάζεται. Οι λαβές μπορούν να τοποθετηθούν κοντά σε τουαλέτες, μπάνια, νεροχύτες, μπανιέρες, ντους, και άλλους χώρους όπου οι ηλικιωμένοι χρειάζονται συχνά βοήθεια.

4. Βεβαιωθείτε όταν περπατάνε να χρησιμοποιούνε κάποιον περιπατητήρα για την ασφάλεια. 

5. Βεβαιωθείτε ότι όλες οι πόρτες και τα παράθυρα έχουν κλείσει σωστά. Οι πόρτες και τα παράθυρα πρέπει να διατηρούνται κλειστά για να διασφαλίζεται η ασφάλεια των ηλικιωμένων όταν είναι μόνοι τους.

6. Ένας αισθητήρας κρεβατιού η καρέκλας χρησιμοποιείται από τους ηλικιωμένους επειδή ανιχνεύει τις πτώσεις αυτόματα όταν κάποιος σηκώνεται απο το κρεβάτι η την καρέκλα.Οι αισθητήρες έχουν σχεδιαστεί για να να ανιχνεύουν κίνηση στην επιφάνεια που κάθονται και να ειδοποιούν τους οικίους τους.


ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ  ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΤΩΣΕΩΝ ΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ. 

Μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο πτώσεων σε περίπτωση που  ειναι και επαναλαμβανόμενος. Πως γίνεται αυτό;

1. Αξιολογήστε τις λειτουργικές ικανότητες του ηλικιωμένου. Προσδιορίστε εάν είναι σε θέση να κάνουν δραστηριότητες.

2. Ενθαρρύνετε τη σωματική δραστηριότητα. Η τακτική άσκηση θα βοηθήσει στη διατήρηση της δύναμης και στη βελτίωση της ισορροπίας. Θα βοηθήσει επίσης στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού.

3. Παρέχετε τα κατάλληλα φάρμακα. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να προκαλέσει ζάλη, υπνηλία, σύγχυση, λήθαργο και προβλήματα μνήμης. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν σε πτώσεις.

4. Παρακολουθήστε τις αλλαγές στη συμπεριφορά του ηλικιωμένου. Προσέξτε για σημάδια άνοιας, όπως απώλεια προσοχής και λήθη.

5. Αναγνωρίστε τα σημάδια του παραλήρημα. Το παραλήρημα εμφανίζεται όταν οι ηλικιωμένοι δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν, να ανταποκριθούν κατάλληλα, να διατηρήσουν τη συγκέντρωση και να παρακολουθήσουν τα πράγματα. Τα συμπτώματα συχνά συγχέονται με την άνοια.

6. Διατηρήστε καλή υγιεινή. Το πλύσιμο των ρούχων, των κρεβατιών και των κομοδίνων θα βοηθήσει στην πρόληψη των λοιμώξεων.

7. Δώστε προσοχή στα προειδοποιητικά σημάδια. Προειδοποιούν τους οικίους οι τους φροντιστές υγείας όταν οι ηλικιωμένοι εμφανίζουν οποιοδήποτε από τα ακόλουθα σημάδια: τρέμουλο χεριών, ξαφνική λιποθυμία, γρήγορο καρδιακό παλμό, μπερδεμένη ομιλία ή δυσκολία στο περπάτημα.


Οι πτώσεις στους ηλικιωμένους είναι μια από τις πιο συχνές και δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες υγείας και τα μέλη της οικογένειας που τους φροντίζουν. Ο κίνδυνος πτώσης αυξάνεται όσο μεγαλώνει η ηλικία. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να εντοπιστούν οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τις πτώσεις για την εφαρμογή προληπτικών μέτρων. Η πρόληψη μέτρων είναι το πρώτο σε έναν ηλικιωμένο και το δεύτερο είναι να έχουν κάποιο βοήθημα βάδισης που θα τους προφυλάξει απο μία πτώση.