Όπως γνωρίζουμε όσοι ηλικιωμένοι έχουν έναν περιπατητήρα ή rollator είναι πιο εύκολο να ξεκινήσουν το περπάτημα με αυτοπεποίθηση και υποστήριξη και να ωφεληθούν από την καθημερινή άσκηση. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να αξιοποιήσετε τη βόλτα σας με ένα περιπατητήρα -rollator.


Προσαρμόστε σώστα το rollator/περιπατητήρα
Το rollator ή ο περιπατητής σας είναι το καλύτερο στήριγμα, γι' αυτό βεβαιωθείτε ότι είναι προσαρμοσμένο για να σας ταιριάζει! Ελέγξτε ότι οι λαβές βρίσκονται σε άνετο ύψος, δοκιμάστε τα φρένα για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν καλά και κάντε τις απαραίτητες ρυθμίσεις πριν ξεκινήσετε, ώστε να είστε όσο πιο άνετοι μπορείτε. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας ό,τι μπορεί να χρειαστείτε για τη βόλτα σας: ένα μπουκάλι νερό, οποιοδήποτε φάρμακο έκτακτης ανάγκης, ή ακόμα και κάποια ζακέτα μαζί σας. Συνήθως, το rollator έχει ένα καλαθάκι όπου μπορείτε να βάλετε κάποια πράγματα εκεί.


Η σωστή στάση του σώματος δεν σας κουράζει
Καθώς ξεκινάτε κρατήστε το κεφάλι σας ψηλά, αποφύγετε να σκύβετε τους ώμους σας. Βεβαιωθείτε ότι αισθάνεστε ισορροπημένοι και σταθεροί, πιάνοντας τις λαβές χαλαρά, με τα δάχτυλά σας στις μανέτες του φρένου. Καθώς ετοιμάζεστε να κινηθείτε, βεβαιωθείτε ότι το μεγαλύτερο μέρος του βάρους σας είναι ακόμα στα πόδια σας και ότι χρησιμοποιείτε το ρολό κυρίως για ισορροπία χωρίς να γέρνετε πολύ. Δεδομένου ότι είναι εύκολο να τεντωθείτε καθώς κινείστε, προσπαθήστε να θυμάστε να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι πρέπει να παρακολουθείτε τους ώμους σας και άλλα στοιχεία που μπορεί να σας κουράσουν. Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να επαναφέρετε τη στάση σας κάθε φορά που κάνετε ένα διάλειμμα ή φτάνετε σε μια διασταύρωση.


Κρατήστε το βλέμα σας έξω καθώς κινείστε
Όπως κινείστε στο πεζοδρόμιο είναι σημαντικό να σαρώνετε το περιβάλλον σας στο οποίο κινείστε. Δεν πρέπει ποτέ να έχετε το βλέμα σας κάτω στο έδαφος. Πάντα να έχετε ίσιο το κεφάλι σας, και να μπορείτε να κοιτάτε τι υπάρχει γύρο σας. Πρέπει να προσέξετε όταν κινείστε με ένα rollator περιπατητήρα τη υπάρχει γύρο σας γιατί μπορεί απο το πουθενά να βρεθεί κάποιος που τρέχει, η κινείτε με ποδήλατο πάνω στο πεζοδρόμιο και να έρθετε σε επαφή.


Όταν χρειάζεται, να κάνετε διάλειμμα
Για να ευχαριστηθείτε την βόλτα σας κάντε μικρά διαλείμματα. Το rollator έχει φρένα που μπορούν να γίνουν χειρόφρενο και να μην κουνίετε. Επίσης έχει κάθισμα που μπορείτε να κάτσετε και να ξεκουραστείτε, και όταν νιώθετε ετοίμοι ξεκινάτε πάλι. Τα μικρά διαλείμματα δεν θα κουράσουν το σώμα σας και θα απολάυσετε την βόλτα σας.


Η δημιουργία μιας τακτικής συνήθειας περπατήματος με ένα rollator/περιπατητήρα μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να αυξήσετε την αντοχή σας και να ανεβάσετε την διαθεσή σας τώρα το καλοκαίρι. Δεν χρειάζεται να πάτε μακριά την βόλτα σας, αρκεί τώρα που είναι καλοκαίρι να αρχίσετε να κάνετε το περπάτημα ένα κανονικό μέρος της εβδομάδα σας!